Muffiny czekoladowe z truskawkami
Wymagania:
200 g ciemnej czekolady
25 g masła + dodatek do smarowania
1 laska waniliowa
100 g cukru trzcinowego + 50 gr
3 jajka
25 g mąki
sól
1 imbiru
250 g truskawek (lub owoców sezonowych)
Akcesoria kuchenne:
Patelnia, miski, blender, sitka, suflet lub muffin.
Metoda przygotowania:
Rozgrzej piekarnik konwencjonalny do 200 ° C.
Rozbij czekoladę w misce i roztop masło na patelni z wrzącą wodą.
Rozetnij laskę waniliową, zeskrob i wymieszaj z cukrem.
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Przesiej mąkę nad mieszanką jajeczną, dodaj szczyptę soli i delikatnie wymieszaj.
Drobno posiekaj imbir.
Wymieszaj imbir z odrobiną rozpuszczonej czekolady w mieszance z jajek.
Dodaj resztę czekolady i delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodności.
Nasmaruj formy i przykryj wnętrze resztą cukru.
Podziel ciasto na formy i umieść na zimno.
Ciastka piec 10 minut, aby na zewnątrz było chrupiące, ale aby nadal płyn znajdował się w środku.
Wyjmij ciastka z piekarnika i podawaj na talerzu.
Ciasteczka są pyszne z owocami sezonowymi, np. z truskawkami.
WSKAZÓWKA
Delikatnie dotknij wierzchu ciasta, aby upewnić się, że jest twarde.
Jeśli nie, niech piecze się przez chwilę.