Dorsz ze świeżym makaronem i pesto
Porcja dla 4 osób:
500 g dorsza
25 g masła
4 pomidory Pomodori
175 g zielonego pesto
75 g parmezanu
świeża bazylia
pieprz i sól
500 g makaronu Tagliatelle
150 gr czarnych i zielonych oliwek
Metoda przygotowania:
• Rozgrzej tradycyjny piekarnik do 180 stopni.
• Podziel dorsza na cztery części. Włóż dorsza do maślanej formy do pieczenia. Rozłóż jedną łyżeczkę pesto na każdym kawałku dorsza. Umieść pomidora i bazylię na każdym kawałku dorsza.
• Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku (prawy górny róg) na 15 minut. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp dorsza parmezanem i umieść naczynie pod grillem na około 4 minuty.
• Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Odcedź makaron. Dodaj pozostałe pesto i dobrze wymieszaj.
Smacznego! 🙂
Recommended Posts