Gazpacho z zupą pomidorową i dodatkami
Składniki dla 4 osób
- 5 dużych pomidorów
- 1 cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały chleb ciabatta (najlepiej nieco stary)
- 0,1 litra wody
- 80 ml oliwy z oliwek
- Ocet z białego wina
- Pieprz i sól
Tak to zrobisz:
- Pokrój pomidory na duże kawałki. Włóż je do blendera (lub robota kuchennego, a także do blendera ręcznego).
- Obierz i posiekaj cebulę i z grubsza posiekaj czosnek i czerwoną paprykę (bez nasion).
- Dodaj to do pomidorów.
- Rozerwij ciabatta na kawałki i dodaj do pomidorów.
- Dodaj octu z białego wina wodę.
- Włącz mikser i powoli dodawaj oliwę z oliwek.
- Połącz w gładką i kremową masę. Jeśli gazpacho jest nadal trochę za grube, dodaj odrobinę wody i zimną hiszpańską zupę pomidorową. Jeśli to konieczne dodaj odrobinę pieprzu i soli.
Idealne dodatki:
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- grzanki
Recommended Posts