Grillowane warzywa, sałatka ze świeżej papryki i tradycyjny sos whisky

Dla 4 osób:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz

Metoda przygotowania:

Pokrój warzywa i umieść je na grillu. Żeberka posmaruj oliwą i upiecz je na ruszcie.

Tradycyjny sos whisky:

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki whisky (pomiń whisky dla dzieci)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Kilka kropli sosu Worcestershire
  • Kilka kropli Tabasco
  • Bita Śmietana

Metoda przygotowania:

Wymieszaj wszystkie powyższe składniki w małej misce. Mieszaj, aż uzyskasz gładki kremowy sos. W razie potrzeby  dodaj więcej składników. Ubij bitą śmietanę w mikserze i wymieszaj z sosem z whisky oraz z sałatką ze świeżej papryki:

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone ostre papryki
  • 3 łyżki tradycyjnej oliwy z oliwek
  • ½ limonki
  • 15 g świeżej mięty

Metoda przygotowania:

Rozpal grilla. Przekrój żółtą i czerwoną paprykę i usuń łodygę oraz nasiona. Pokrój każdą połowę na 4 równe części i wymieszaj z olejem. Grilluj kawałki papryki przez 6-8 minut na grillu. W międzyczasie wyciśnij limonkę i drobno posiekaj liście mięty. Wymieszaj resztę oleju, 1 łyżkę soku z limonki (na 4 osoby), połowę mięty, pieprz i ewentualnie dodaj sól do smaku. Wymieszaj pieprz z dressingiem.

Polecane wino: Cabernet sauvignon

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search