Grillowane warzywa, sałatka ze świeżej papryki i tradycyjny sos whisky
Dla 4 osób:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 czerwone cebule
- olej
- sól
- pieprz
Metoda przygotowania:
Pokrój warzywa i umieść je na grillu. Żeberka posmaruj oliwą i upiecz je na ruszcie.
Tradycyjny sos whisky:
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki whisky (pomiń whisky dla dzieci)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta pieprzu cayenne
- Kilka kropli sosu Worcestershire
- Kilka kropli Tabasco
- Bita Śmietana
Metoda przygotowania:
Wymieszaj wszystkie powyższe składniki w małej misce. Mieszaj, aż uzyskasz gładki kremowy sos. W razie potrzeby dodaj więcej składników. Ubij bitą śmietanę w mikserze i wymieszaj z sosem z whisky oraz z sałatką ze świeżej papryki:
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone ostre papryki
- 3 łyżki tradycyjnej oliwy z oliwek
- ½ limonki
- 15 g świeżej mięty
Metoda przygotowania:
Rozpal grilla. Przekrój żółtą i czerwoną paprykę i usuń łodygę oraz nasiona. Pokrój każdą połowę na 4 równe części i wymieszaj z olejem. Grilluj kawałki papryki przez 6-8 minut na grillu. W międzyczasie wyciśnij limonkę i drobno posiekaj liście mięty. Wymieszaj resztę oleju, 1 łyżkę soku z limonki (na 4 osoby), połowę mięty, pieprz i ewentualnie dodaj sól do smaku. Wymieszaj pieprz z dressingiem.
Polecane wino: Cabernet sauvignon