Lasagne z rybą i szpinakiem
Porcja dla 4 do 6 osób:
500 g dorsza (lub innej ryby)
500 g blanszowanego szpinaku
800 g kostek pomidorowych
o,5 l sosu beszamelowego
100 g startego dojrzałego sera
1 pęczek bazylii
1 opakowanie lasagne (250 gramów)
Pieprz i sól
Metoda przygotowania:
• Rozgrzej konwencjonalny piekarnik do 170 stopni.
• Pamiętaj, by posypać solą i pieprzem pomiędzy wszystkie warstwy.
• Weź żaroodporne naczynie i posmaruj je oliwą z oliwek. Połóż ćwiartkę kostki pomidorowej na spodzie. Ułóż warstwę lasagne na wierzchu, ponownie ćwierć kostki pomidorowej ze świeżą bazylią. Następnie ponownie warstwę lasagne. Wyłóż 4 łyżki stołowe sosu beszamelowego i szpinak. Ułóż kolejną warstwę lasagne, 4 łyżki sosu beszamelowego, a rybę ułóż na wierzchu. Następnie połóż kolejną warstwę lasagne, pozostałe kostki pomidorów i trochę bazylii na wierzchu. Całość przykryj lasagne, a następnie wysmaruj sosem beszamelowym.
• Umieścić naczynie w rozgrzanym piekarniku pośrodku na ruszcie.
• Wyjmij lasagne z piekarnika po 35 minutach i posyp serem.
• Ustaw piekarnik na grill na poziomie 6 i zadbaj o to, aby lasagna była gotowa w 5 minut. Pokrój lasagne na 4 lub 6 kawałków i umieść na talerzach. Udekoruj gałązką bazylii i podawaj z mieszaną sałatką.