Pieczone owoce z ciastem biszkoptowym i creme fraiche
Porcja dla 4 do 6 osób:
3 jabłka
350 gr owoców leśnych (np. Jagody, jeżyny, maliny) 1⁄2 łyżki kremu w proszku
Sok z z 1⁄2 cytryny
3 łyżki cukru
Składniki na ciasto
110 g mąki
1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g miękkiego masła 110 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1⁄2 łyżeczki soli
Metoda przygotowania:
Rozgrzej piekarnik konwencjonalny do 160 stopni.
Obierz jabłka i pokrój na małe kawałki (2 cm). W razie potrzeby umyj i wymieszaj owoce leśne z jabłkami, budyniem w proszku, sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru.
Rozłóż 25 cm naczynie do pieczenia, wysmaruj masłem i dodaj mieszankę owocową.
Ciasto
Ubić miękkie masło z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Kiedy składniki wymieszasz, dodaj jajko, a następnie mąkę. Dobrze wymieszaj.
Rozłóż to ciasto na mieszance owocowej za pomocą 2 łyżek stołowych.
Umieść w rozgrzanym piekarniku na około 5 minut.
Ciasto stało się miękkie i można na nim rozprowadzić owoce za pomocą szpatułki.
Całość włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez około 35 minut.
Po zakończeniu podziel na 4 części, umieść na talerzu i udekoruj za pomocą creme fraiche. Posyp cukrem pudrem.