Sałatka Cezar z grzankami i świeżo upieczonym chlebem
Potrzebujesz:
1 sałata rzymska
4 jajka
Dressing:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu
pieprz
1 jajko
oliwa z oliwek
8 filetów anchois
1 cytryna (sok)
Grzanki:
Biały chleb (lub chleb domowy)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz, sól morska
Metoda przygotowania:
Rozłóż sałatę na salaterce.
Ugotuj jajka, wymyj pod zimną bieżącą wodą i obierz je.
Wymieszaj blenderem czosnek z musztardą, octem, pieprzem i surowym jajkiem.
Dodaj oliwę z oliwek, aż powstanie majonez.
Drobno posiekaj połowę sardeli i wymieszaj z sokiem z cytryny w sosie.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Grzanki:
Pokrój chleb w duże kostki i podziel na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i solą.
Grilluj grzanki w kilka minut. Uważaj, może się to zdarzyć szybko!
Polej sos na sałatę i zamieszaj.
Udekoruj sałatkę kawałkami gotowanego jajka, filetami anchois, grzankami i posiekanym parmezanem.
Podawaj z dodatkowym dressingiem i świeżo upieczonym chlebem.
WSKAZÓWKA
Przygotuj chleb domowy zgodnie z przepisem.
Posiłek podawaj np. z grillowanym udkiem z kurczaka.
Udko kurczaka posmaruj olejem, czosnkiem, pieprzem i solą i grilluj.