Sałatka Cezar z grzankami i świeżo upieczonym chlebem

Potrzebujesz:

1 sałata rzymska
4 jajka

Dressing:

3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu
pieprz
1 jajko
oliwa z oliwek
8 filetów anchois
1 cytryna (sok)

Grzanki:

Biały chleb (lub chleb domowy)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz, sól morska

Metoda przygotowania:

Rozłóż sałatę na salaterce.
Ugotuj jajka, wymyj pod zimną bieżącą wodą i obierz je.
Wymieszaj blenderem czosnek z musztardą, octem, pieprzem i surowym jajkiem.
Dodaj oliwę z oliwek, aż powstanie majonez.
Drobno posiekaj połowę sardeli i wymieszaj z sokiem z cytryny w sosie.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

Grzanki:

Pokrój chleb w duże kostki i podziel na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i solą.
Grilluj grzanki w kilka minut. Uważaj, może się to zdarzyć szybko!
Polej sos na sałatę i zamieszaj.

Udekoruj sałatkę kawałkami gotowanego jajka, filetami anchois, grzankami i posiekanym parmezanem.
Podawaj z dodatkowym dressingiem i świeżo upieczonym chlebem.

 

WSKAZÓWKA

Przygotuj chleb domowy zgodnie z przepisem.

Posiłek podawaj np. z grillowanym udkiem z kurczaka.
Udko kurczaka posmaruj olejem, czosnkiem, pieprzem i solą i grilluj.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search