Spaghetti z cukinii z awokado, rozdrobnionym parmezanem i pomidorami koktajlowymi
Przepis dla 4 osób
- 2 żółte cukinie
- 2 zielone cukinie
- 2 awokado
- parmezan w całości
- 1 pęczek bazylii
- 1 miska pomidorów cherry
- odrobinę oliwy z oliwek
- 200 gramów creme fraiche
- 100 gramów rukoli
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Metoda przygotowania:
- Obierz i posiekaj cebulę.
- Przekrój cukinię nożem spiralnym lub pokrój ją.
- Pokrój 1 awokado na pół i usuń nasiona. Drobno posiekaj.
- Wymieszaj awokado z creme fraiche i sokiem z limonki. Sok z limonki zapobiega przebarwieniom,
- Dopraw pieprzem, solą i bazylią.
- W woku rozgrzej trochę oleju rzepakowego i usmaż cebulę.
- Wyciśnij czosnek przez praskę i krótko smaż.
- Dodaj cukinię i gotuj przez około 3 minuty.
- Pokrój drugie awokado w cienkie paski.
- Awokado teraz polej sosem i dodaj rukolę.
- Paski awokado i pomidorów cherry połóż na talerzu i podawaj z parmezanem.
Zupa z cukinii:
Potrzebujesz tego:
- 2 cukinie
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 200 ml mleka
Oto sposób, jak to robisz:
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Podsmaż cebulę, czosnek i cukinię na patelni z olejem rzepakowym.
- Włóż warzywa do zupy.
- Dodaj 500 ml bulionu z kurczaka i 200 ml mleka.
- Gotuj zupę.
- Gotowe 🙂
- Polecane wino: włoska Cianti
Recommended Posts