Żeberka ze świeżym kompotem z owoców leśnych i rabarbaru
Kompot z owoców rabarbaru
Potrzebujesz tego:
- 1 kilogram rabarbaru
- 1 miarka cukru trzcinowego
- 1 miska truskawek
- 1 szklanka jagód
- 1 miska malin
- 2x anyż
- 1 laska świeżej wanilii
- 1 laska cynamonu
Oto sposób, jak to zrobić:
1. Umyj rabarbar, odetnij końce, a następnie pokrój łodygi na małe kawałki.
2. Umyj owoce leśne, usuń korony z truskawek i pokrój je na pół. Pozostaw maliny i owoce leśne w całości.
3. Połóż patelnię na ogniu z wodą, anyżem, wanilią, cynamonem i rabarbarem. Gotuj przez 10 minut, aż rabarbar będzie miękki. Mieszaj regularnie. Teraz dodaj owoce leśne. Niech wszystko gotuje się na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Regularnie mieszaj.
4. Dodaj cukier trzcinowy do smaku, niezbyt słodki.
5. Pozwól rabarbarowi ostygnąć.
Żeberka… trochę inaczej!
Potrzebujesz tego:
- 2 kg gotowanych żeber
- 80 ml miodu
- 60 ml sosu sojowego
- 30 gramów brązowego cukru pudru
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 15 gramów przecieru pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- szczypta cynamonu w proszku
- 5 gramów suszonego rozmarynu
- kilka kropli sosu Worcestershire
Oto sposób, jak to zrobisz:
1. Pokrój ugotowane żeberka na osobne kawałki.
2. Pokrój czerwoną paprykę na kawałki (usuń nasiona).
3. Wymieszaj miód, sos sojowy, brązowy cukier rycynowy, świeży korzeń imbiru, czosnek, przecier pomidorowy, cynamon, sos Worcestershire i rozmaryn w marynatę.
4. Pokryj żeberka marynatą.
5. Na patelni usmaż żebra z olejem.
6. Żeberka podawaj ułożone z ziołami.
*Wskazówka dotycząca napojów: tonik Rabarcello