Zupa z soczewicy i kotletami
Porcja dla 4 osób:
300 g zielonej soczewicy
2 kotlety
Drobno posiekane 250 g pora
1 marchewka pokrojona w kostkę
Sól i pieprz
2 cebule pokrojone w kostkę
2 liście laurowy
2 l wody
Metoda przygotowania:
• Rozgrzej piekarnik do gotowania na wolnym ogniu przez 30 minut.
• Weź 3,5-litrowy rondel i dodaj soczewicę i 2/3 warzyw, mięsa i liści laurowych oraz dodaj 2 litry wody.
• Doprowadź całość do wrzenia. Umieść patelnię w piecu do gotowania na wolnym ogniu i pozostaw zupę na 3 godziny.
• Wyjmij patelnię z piekarnika, wyjmij schabowy i usuń liście laurowe.
• Zmiksuj zupę za pomocą miksera ręcznego, a mięso pokrój na kawałki. Dodaj pozostałe warzywa i umieść mięso w garnku, po czym dopraw solą i pieprzem. Niech gotuje przez kolejne 5 minut na średnim ogniu.